Το άγχος είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για όλους τους ανθρώπους. Όπως βιώνουμε όλα τα συναισθήματα, χαρά, θλίψη, θυμό, με τον ίδιο τρόπο νιώθουμε άγχος. Γιατί όμως το άγχος σε πολλούς ανθρώπους έχει αρνητική χροιά και πολλές φορές αποτελεί εμπόδιο στην ομαλή ρύθμιση της καθημερινότητας;

Αν γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, θα δούμε πως το συναίσθημα του άγχους, λειτουργούσε ως προειδοποιητικός παράγοντας απέναντι στην επιβίωση, δηλαδή, όταν ακόμη οι άνθρωποι κυνηγούσαν την τροφή τους, παρατηρούσαν πως η τροφή λιγόστευε, ένιωθαν άγχος για το πως θα επιβιώσουν και έτσι προετοιμάζονταν για την αναζήτηση νέας τροφής.  Το άγχος, με λίγα λόγια, από τότε έως και σήμερα, είναι ένα συναίσθημα που μας κινητοποιεί να δραστηριοποιηθούμε, προκειμένου να πετύχουμε τον οποιονδήποτε στόχο μας.

Στην σύγχρονη εποχή, ο κάθε άνθρωπος ασχολείται με πολλά και διάφορα θέματα, όπως, η ανέλιξη στην εργασία, η φροντίδα των μελών μιας οικογένειας,  η συναναστροφή με φιλικά πρόσωπα, η εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών και ό,τι ακόμα περιλαμβάνει η ατζέντα του καθενός. Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουμε να φέρουμε εις πέρας διάφορες «αποστολές» και όπως καταλαβαίνουμε, η προετοιμασία της κάθε μιας μπορεί να απαιτεί αρκετό χρόνο, ο οποίος νιώθουμε πως περνάει πολύ γρήγορα.

Το άγχος, όταν βρίσκεται μέχρι το σημείο που μας κινητοποιεί, θεωρείται υγιές, καθώς μας βάζει σε μια κατάσταση εγρήγορσης, έως ότου ολοκληρώσουμε τον στόχο μας. Όταν, όμως, έχουμε αναλάβει πολλές αρμοδιότητες, ο χρόνος είναι περιορισμένος και βιώνουμε άγχος, δημιουργούμε μια κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε κάτω από υψηλή πίεση και το άγχος είναι τόσο έντονο, που αισθανόμαστε ανίκανοι και καταβεβλημένοι να ανταπεξέλθουμε. Σε αυτή την περίπτωση, το άγχος μας λειτουργεί με τον αντίθετο τρόπο της κινητοποίησης, δηλαδή μας καταστέλλει. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει τόσο άγχος, που δεν μπορεί να επιλύσει αυτό που τον αγχώνει, αλλά αντίθετα μένει άπραγος ή ασχολείται με κάτι άλλο από αυτό που τον απασχολεί, κάνει δηλαδή αποφυγές ή το αναβάλλει, τότε λέμε πως το άγχος αυτό είναι δυσλειτουργικό, καθώς δεν επιτρέπει στο άτομο να ενεργήσει με τέτοιον τρόπο που να έχει ψυχική ηρεμία, να νιώθει ικανοποίηση και ευχαρίστηση.

Το συνεχόμενο βίωμα του δυσλειτουργικού άγχους μπορεί να επηρεάσει την σωματική μας υγεία με πολλούς τρόπους. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, την διατροφή, να μειώσει την παραγωγικότητά μας και μπορεί ακόμα να προκαλέσει φυσικά συμπτώματα όπως, συχνά παρατηρούμε, κεφαλαλγία, πόνο στο στομάχι και καρδιακά προβλήματα. Παράλληλα το χρόνιο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές διαταραχές, όπως σε αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, κοινωνική φοβία), σε διαταραχές διάθεσης (μείζον καταθλιπτική διαταραχή), σε σεξουαλικές διαταραχές και πολλά άλλα.

Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε το άγχος και να βελτιώσουμε την ψυχολογική μας ευεξία. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν, όπως η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ, η άσκηση, η καλή οργάνωση της καθημερινότητας, η συζήτηση με οικείους, η μείωση του χρόνου που περνάμε μπροστά από τις οθόνες και οτιδήποτε μπορεί να χαλαρώσει τον καθένα.

Αν νιώθετε πως χρειάζεστε την βοήθεια ενός ειδικού,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε! Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι ένας έγκυρος και  αποτελεσματικός τρόπος να νιώσετε ασφάλεια, να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή να φροντίσετε τον εαυτό σας και να απαλλαγείτε από ό,τι σας φθείρει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *