Οι φοβίες είναι μια αναπόφευκτη πτυχή της ανθρώπινης εμπειρίας. Ως φόβος ορίζεται το συναίσθημα που βιώνουμε, όταν εκτεθούμε σε ένα απειλητικό ερέθισμα.  Η φοβία αποτελεί μια πιο γενικευμένη κατάσταση, κατά την οποία σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε υπό την επήρεια έντονης απειλής από το φοβικό ερέθισμα, που ίσως, ορισμένες φορές, να μην αποτελεί άμεση ή και επικίνδυνη απειλή για τη ζωή μας.   Από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση, συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες μορφές φοβιών, που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή μας ζωή και την ευημερία μας. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των φοβιών μας και η διάθεση να τις ξεπεράσουμε είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και την επίτευξη του πλήρους δυναμικού μας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη φύση των φοβιών, τις επιπτώσεις τους και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις εσωτερικές μας φοβίες.

Τι είναι οι φοβίες; Οι φοβίες είναι συναισθήματα έντασης και άγχους που προκαλούνται από τον φόβο ή τον τρόμο έναντι ενός αντικειμένου, μιας κατάστασης ή μιας ιδέας. Μπορούν να εκδηλωθούν σε ποικίλες μορφές, όπως η ακροφοβία, η φοβία για τα έντομα, για το σκοτάδι, για τους κλειστούς χώρους, για την ασθένεια και πολλές άλλες. Οι φοβίες μας συχνά πηγάζουν από προσωπικές εμπειρίες, παιδικά τραύματα, αλλά και από κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές.

Οι επιπτώσεις των φοβιών: Οι φοβίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Μπορούν να περιορίζουν τις δραστηριότητές μας, να επηρεάζουν τις σχέσεις μας, την επαγγελματική μας επίδοση και τη γενική μας ευημερία. Όταν οι φοβίες μας γίνονται υπερβολικές και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή μας ζωή, κάνοντας συνεχώς αποφυγές, μπορεί να υποφέρουμε από φοβικές διαταραχές, οι οποίες απαιτούν ειδική προσοχή και αντιμετώπιση.

Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες:

  1. Αναγνώριση και αποδοχή: Το πρώτο βήματα στην αντιμετώπιση των φοβιών είναι η αναγνώριση και η αποδοχή τους. Αναλογιστείτε τις φοβίες σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε την πηγή και την επίδρασή τους στη ζωή σας. Αν για παράδειγμα φοβάστε τα αεροπλάνα, δηλαδή το ύψος και η δουλειά σας απαιτεί να ταξιδεύετε συχνά, τότε πως θα αντιμετωπίζατε την κατάσταση; Θα πιέζατε τον εαυτό σας και θα πηγαίνατε; Θα προτείνατε να ταξιδέψει κάποιος άλλος; Θα αλλάζατε δουλειά; Όσο περισσότερες αποφυγές κάνουμε, τόσο πιο έντονη είναι η φοβία μας!
  1. Ενημέρωση και κατανόηση: Εξοικειωθείτε με το αντικείμενο του φόβου σας. Μελετήστε το, βρείτε πληροφορίες γι’ αυτό και προσπαθήστε να κατανοήσετε ρεαλιστικά τους κινδύνους που εγείρει. Για παράδειγμα, αν σας φοβίζουν τα αεροπλάνα, μπορείτε να βρείτε πόσα αεροπλάνα ταξιδεύουν μια συγκεκριμένη περίοδο και πόσα δυστυχήματα έχουν σημειωθεί. Στατιστικά τα ποσοστά των αεροπορικών δυστυχημάτων, σε σχέσεις με τις πτήσεις που εκτελούνται, είναι ελάχιστα!
  1. Συζήτηση και υποστήριξη: Μοιραστείτε τις φοβίες σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη φοβία σας με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μπορείτε να ρωτήσετε τους οικείους σας τι είδους εμπειρία έχουν με αεροπορικά ταξίδια, να εκφράσετε τις σκέψεις σας και τις ανησυχίες σας και να ακούσετε τι έχουν να σας πουν και τι θα σας πρότειναν!
  2. Αντιμετώπιση της φοβίας: Μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση των φοβιών είναι η σταδιακή έκθεση στο αντικείμενο ή την κατάσταση που προκαλεί φόβο. Αρχίστε με μικρά βήματα και αυξήστε τη δυσκολία καθώς αισθάνεστε άνετα. Η εξοικείωση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση των φοβιών. Παραδείγματος χάριν, οργανώστε ένα αεροπορικό ταξίδι, σε κοντινό προορισμό, με άτομα που νιώθετε άνετα να εκφραστείτε, γνωρίζουν την φοβία σας και τους έχετε εμπιστοσύνη!
  3. Επαναδιαμόρφωση σκέψης: Αντικαταστήστε τις μη ρεαλιστικές σκέψεις με  ρεαλιστικές. Προσπαθήστε να αποκτήσετε μια νέα, ευεργετική προοπτική για τον φόβο σας. Αν σκέφτεστε, μη ρεαλιστικά, πως οι αναταράξεις είναι επικίνδυνες για πτώση του αεροπλάνου, απαντήστε με μια ρεαλιστική σκέψη, που λέει πως οι αναταράξεις είναι κενά αέρος, αυτό που νιώθω εκείνη την ώρα η βαρύτητα και πολλές φορές αυτό το τίναγμα κρατά λίγα δευτερόλεπτα, ενώ εγώ το σκέφτομαι πριν και καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, ενώ δεν συμβαίνει!
  4. Επαγγελματική βοήθεια: Σε περιπτώσεις που οι φοβίες σας επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή. Οι ειδικοί αυτοί μπορούν να παρέχουν στρατηγικές και εργαλεία για την αντιμετώπιση των φοβιών σας. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης των φοβιών!

Τελειώνοντας, καλό θα ήταν να θυμόμαστε πως οι φοβίες είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας, αλλά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή μας αν δεν τις αντιμετωπίσουμε επαρκώς. Με τη σωστή αντιμετώπιση και τη βοήθεια των προαναφερθέντων στρατηγικών, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και να απελευθερωθούμε από τους εσωτερικούς μας δαίμονες! Μην επιτρέπετε στις φοβίες σας να σας περιορίζουν, αλλά αντιμετωπίστε τις με σθένος και αυτοσεβασμό, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη και την προσωπική σας ευημερία!

Αν πιστεύετε, πως έχετε ανάγκη από ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *